Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiedeński

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

drożdże świeże 30 g
woda 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier 1 lyzka
mąka pszenna typ 650 330 g

ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 500 g
sól 2 lyzeczki
oliwa 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiedeński

Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie z mlekiem. Dodać 330 g mąki, wymieszać i odstawić aż podwoi objętość.

Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagnieść, uformować bochenek, przełożyć na blachę i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 30.08.2014 20:18
Piękny ten Twój chleb.
iziona 21.08.2014 20:46
Kolejny raz powiem, że chlebek w Twoim wykonaniu to coś wspaniałego czyli jeden lepszy od drugiego.
Anna20 20.08.2014 15:57
pyszny, domowy chlebek :)
Bernadeta1 20.08.2014 11:39
kusisz tymi swoimi pysznymi chlebkami, super
ice cubes 20.08.2014 08:13
z chęcią by się zjadło
Mniam 20.08.2014 07:14
Wspaniały chlebuś, idealny.
Czyki 19.08.2014 22:38
Gdy czuję, że coś pachnie na DS to wiem, że Alex upiekła chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak