Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z orzeszkami ziemnymi (na zakwasie)

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 1 szklanka
mąka pszenna 2,5 szklanki
otręby 1 szklanka
orzeszki ziemne 150 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z orzeszkami ziemnymi (na zakwasie)

Zakwas (użyłam żytni, własnej roboty, 5 dniowy) przelałam do miski. Dodałam 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 i 1 szklankę otrębów pszennych. Wsypałam 150 gram orzeszków ziemnych niesolonych i 1 łyżeczkę soli morskiej. Dokładnie wymieszałam, aby otrzymać konsystencję gliniastą ciasta, którą uważam za najlepszą do pieczenia chleba. Musiałam dolać niepełna szklankę wody, ile wody potrzeba zależy jaką konsystencję ma zakwas... wg mnie. Ciasto przełożyłam do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na minimum w celu wyrośnięcia. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 02.10.2013 10:26
na pewno pyszny!
AURELKA 07.09.2013 16:25
chlebek bardzo smakowity
Wafelek2601 24.08.2013 22:00
Pyszny chlebek
Katarzyna59 21.06.2013 07:37
bardzo fajny
Klausia 16.04.2013 16:30
świetny chlebek :)
jordi 15.04.2013 17:04
świetny przepis
Mati13 04.03.2013 18:51
ciekawy dodatek w chlebku, ładny jest
Fiffi 31.10.2012 22:48
bardzo apetycznie wygląda
IZABELA29 22.10.2012 08:48
zawsze chętnie jem taki chlebek
czekoladka_m 19.10.2012 17:41
Ale apetyczny to i ja chyba w końcu spróbuję:)
Katarzyna59 17.10.2012 19:03
fajny
anemon 16.10.2012 07:15
Twój chleb wygląda pięknie. Muszę chyba znów nastawić zakwas i zacząć piec chleby na nim.
STEFANIA 15.10.2012 18:22
pychotka
jozefinach 15.10.2012 08:41
Uwielbiam domowe chleby.
caralajna 14.10.2012 15:06
zakwas trochę rzadki, jak naleśnikowe ciasto, jak nie mam czasu staram się ciasto na chleb robić gęste, wtedy krócej się piecze. Osobiście dla mnie łatwiej jest upiec chleb niż ciasto..
adelajda 14.10.2012 14:20
najlepszy taki domowy !
IZABELA29 14.10.2012 13:44
MUSZĘ znów zrobić zakswas... a chlebek apetyczny
IZABELA29 14.10.2012 13:44
MUSZĘ znów zrobić zakswas... a chlebek apetyczny
Betka 14.10.2012 09:39
pycha;)
Habibi 14.10.2012 09:24
A jakiej gęstości miałaś zakwas? Z jakich proporcji? Mnie wychodzą raz rzadsze, innym razem bardzo gęste - wszystko zależy od mąki...
RenataZ-et 14.10.2012 08:51
pycha
alexxxanderka 14.10.2012 08:32
kurcze, jakoś nie mogę się zmobilizować do upieczenia własnego chleba, a tak bym chciała! Muszę zapisać sobie Twój przepis i może wreszcie nadejdzie ten wielki dzień ;)?
cukiereczek 14.10.2012 08:05
z dodatkiem masła i świeżej wędliny i pomidorka PYCHA
ziutula
ziutula 14.10.2012 07:53
lubię taki chlebek..
miroslawa 14.10.2012 05:29
muszę wypróbować, bo wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak