Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 350 gram
mąka żytnia typ 720 150 gram
woda ciepła 400-500 mililitrów
jogurt naturalny 200 mililitrów
oliwa 1 łyżeczka
pestki dyni 50 gram
słonecznik łuskany 50 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
drożdże suche 7 gram

Porada

Po wyłożeniu masy chlebowej do wyrastania można posypać go płatkami owsianymi - będzie się ładniej prezentował.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania

Kroki postępowania

1
Każdą mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, ziarna dyni oraz słonecznika, wymieszać.
Krok 1 - Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania foto
2
Dolać cały jogurt, oliwę i ok. połowę wody. Mieszać ciasto - najlepiej drewnianą łyżką - do połączenia się składników. Dolewać stopniowo wodę - ciasto powinno mieć "błotnistą" konsystencję - dosyć gęste, ciągnące, ale odchodzące bez większych problemów od łyżki.
Wymieszane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania ok 1,5 godziny.
Krok 2 - Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania foto
3
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić wyrośnięte ciasto. Piec 25 minut w podanej temperaturze, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok 10-15 minut. Należy patyczkiem nakłuć chleb po ok 35 minutach i sprawdzić, czy potrzebuje jeszcze kilka minut w piecu. Należy jednak pamiętać, że chleb po upieczeniu będzie lekko wilgotny w środku, więc nie należy przesadzać z czasem pieczenia. Porządnie zarumieniony wierzch to znak, że chleb doszedł.
Krok 3 - Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania foto
4
Wyjąc upieczony chleb z piekarnika i ostrożnie także z formy. Rozwinąć delikatnie papier, ale nie odrywać na siłę - po wystygnięciu odejdzie dużo lżej.
Położyć chleb na desce drewnianej lub kratce. Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do wystygnięcia.
Odpowiednie przechowywanie, czyli zawinięcie go w papierową torbę albo jeszcze lepiej, zostawienie w stanie takim jak stygł, czyli na desce i przykryty ściereczką, zapewni wypiekowi świeżość ok 3-4 dni.
Krok 4 - Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 16.04.2015 17:00
Bardzo ładny w przekroju:)
bertpvd 16.04.2015 15:09
piekny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak