Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny domowy chleb- koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

mąka pszenna 500 g
płatki owsiane 1/3 szkl.
otręby pszenne 1/3 szkl.
sezam 1-2 łyżki
drożdże świeże 8,5 g
sól 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżeczka
ocet jabłkowy lekki (domowy) 1/2 szkl.
woda ciepła 1,5 szkl.
olej 2 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym

Kroki postępowania

1
Z ciepłej wody, octu jabłkowego i drożdży przygotować zaczyn. Dodać miód i sól. Wlać do mąki, dodać płatki i olej - wyrobić ciasto mikserem albo łyżką.
Krok 1 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
2
Dosypać otręby i sezam - wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 2 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
3
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
4
Krótko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papieem do pieczenia foremki. U mnie jest to płaska kwadratowa blaszka 25x25 cm.
Odstawić do ponownego podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika.
Krok 4 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
5
Piec ok. 30 min. w temperaturze 200-220*C, po czym ostrożnie wyjąć z blaszki na kratkę i dopiekać 10 minut z termoobiegiem.
Przed pokrojeniem dobrze ostudzić.
Krok 5 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 22:58
ahhh domowy chlebek ;)
jejkuchnia 08.09.2017 15:34
Pyszny. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak