Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 650 370 g
zakwas żytni 130 g
sól 1 łyżeczka
woda 250 ml

dodatkowo

smalec
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki

Do miski wsypuję mąkę i sól - mieszam, następnie dodaję zakwas i wodę (jeżeli zakwas jest słaby można dodać odrobinę drożdży) - wyrabiam na jednolite ciasto. Przekładamy do formy w której ma rosnąć (u mnie keksówka wysmarowana smalcem). Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia (około 4-5 godzin)
Następnie oprószamy górę mąką. Nagrzewamy do 220 stopni piekarnika, zmniejszamy grzanie do 200 stopni zaraz po włożeniu chleba i pieczemy około 45 - 50 minut. (do zarumienienia) Studzimy na kratce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 19.06.2017 12:36
pyszny - równiutko wyrósł :)
Urszula Świeca 18.06.2017 08:43
Lubię swojskie chlebki,))
cukiereczek 17.06.2017 19:58
po prostu rewelacja
Ada-Gaba 17.06.2017 13:59
nie ma jak domowy chlebek
Justi2401 17.06.2017 09:29
Domowe pieczywo najlepsze :)
Franciszek 17.06.2017 00:09
pyszny domowy
Ewa Wojtaszko 16.06.2017 22:11
i swojskie masełko do tego,pycha :)
Bożena Matuszczyk 16.06.2017 21:41
Apetyczny chlebek;)
wyattearp 16.06.2017 21:26
wygląda przepysznie
Renata9 16.06.2017 21:20
Bardzo smaczny domowy chlebuś
anka1988 16.06.2017 18:28
pyszne pieczywo
Babeczka35 16.06.2017 17:39
Pyszny chlebek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak