Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

5.0
(206)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 140 gramów
mąka pszenna typ 750 550 gramów
woda 250-300 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 12 gramów
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1

Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką, wodą, solą i czarnuszką. Wyrobić ciasto - powinno być dość zwięzłe i nie powinno się lepić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach odgazować i zostawić w cieple jeszcze na 1.5-2 godziny.

Krok 1 - Chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
2
Ciasto wyjąć na blat i uformować bochenek. Naczynie żaroodporne (nie mam koszyczka), owalne, wyścielić bawełnianą ściereczką i posypać mąką. Włożyć chleb złożeniem do góry, przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą.
Krok 2 - Chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
3
Wyrośnięty chleb wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Krok 3 - Chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
4
Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
5
Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb pszenny na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eryk 17.01.2024 17:42
przepis dobry ale nie dla poczatkujacego ,cos tam trzeba wiedziec u mnie 5 minut w mikserze z hakiem sie ugniatalo , z tym ze dalem do lodowki potem na noc bo nie mialem czasu i rano moze z 4 godziny faktycznie starczy zeby wyroslo (zalezy od temperatury otoczenia
KateArt 19.11.2023 22:30
Piekę chleby od ponad ćwierć wieku...nie było internetu...trzebabylo metodą prób i błędów...I się udało... Tu nie wogole opisu zagniatania ciasta. Chleb pszenny trzeba do rzeczy wyrobić aby wydobył się gluten Jak to zrobić? Jak zagniatać ...ile razy itd... Na pewno piwie wam dziewczyna z bloga... Ps i wyjasni jeszcze ...skąd taki krótki czas wyrastania...ale to zostawiam właścicielce bloga. Może zapomniała? Jestem pewna że wszystko dokładnie wytłumaczy.
Zły 26.07.2023 18:48
No i jeszcze jedno...Pojemnik z wodą powinien stać w piekarniku do końca pieczenia czy powinno się go zabrać po kilku minutach? Pozdrawiam :)
Doradca Smaku 27.07.2023 08:35
Tak, pojemnik z wodą należy pozostawić na cały czas pieczenia.
Zły 26.07.2023 18:44
Ten chleb wyrośnie na zakwasie po czterech godzinach?Zwykle zakwas z zaczynem powinien stać w cieple jakieś 12,14 godzin...Potem dopiero mąka i sól.. Pytam bo zrobiłem według przepisu i wyszedł ciężki niewyrośnięty krowi placek...
Doradca Smaku 27.07.2023 08:37
Wyrastanie ciasta zależy od wielu czynników, dlatego trudno po tej wiadomości stwierdzić, co poszło nie tak. 4 godziny u autora przepisu były wystarczające, ale można też wydłużyć ten czas.
Moko 01.02.2023 19:25
Czy można do tego chleba użyć mąki typu 550 bo tylko taką mam?
Doradca Smaku 02.02.2023 14:56
Teoretycznie można, ale najlepsza do wypieków będzie mąka typu 750 lub 850.
Robię Chleb pierwszy raz 29.12.2022 17:16
Ile chleb ma rosnąć w koszyczku?
Ona2 15.04.2023 21:20
Też się właśnie zastanawiam, 2h +2h plus w koszyczku ile? Do podwojenia objetosci?
Doradca Smaku 30.12.2022 15:36
Zgodnie z przepisem, w sumie około 4 godziny
IwkaGuziczek 23.02.2022 06:12
Powiedzcie jak długo ma rosnąć ten chleb w tej ściereczce? Bo ja zostawiłam na noc, rano przełożyłam na blaszkę i wszystko wygląda jak krowi placek...
Anna 02.09.2022 18:38
Niestety u mnie to samo
Asia 25.08.2022 08:07
Chleb rośnie w czasie nagrzewania piekarnika.
J23 31.12.2021 14:00
Chleb rewelacyjny wychodzi z przepisu, ale proponuje przesiać mąkę, wychodzi bardziej puszysty i szybciej rośnie.
Skotka 16.05.2015 21:19
Dziękuję, był na prawdę pyszny:)
Alex_M 16.05.2015 20:57
piękny chlebek :)
ben-ka 16.05.2015 20:12
Swojski najsmaczniejszy.
Wiktoria29 16.05.2015 19:44
wygląda bardzo apetycznie, mniam
iziona 16.05.2015 18:19
Brak mi słów ...:)
Grazyna0211 16.05.2015 15:13
taki domowy chlebek jest najsmaczniejszy
ania2610 16.05.2015 15:05
świetnie się udał, idealny!
Justi2401 16.05.2015 12:12
Uwielbiam domowy chlebek :)
norweska20 16.05.2015 11:10
apetyczny ten twój wypiek
jagoda5913 16.05.2015 11:05
Pyszny chleb
bertpvd 16.05.2015 10:21
smaczny chlebek :)
Maridka19 16.05.2015 10:16
Chlebek idealny :)
Renata9 16.05.2015 09:36
Fajny domowy, pyszny chlebuś :-)
Babeczka35 16.05.2015 08:49
Pyszny chlebek:)
Ewelina1991 16.05.2015 07:42
domowy chlebek...... pycha ;)
cukiereczek 16.05.2015 07:41
ale wspaniały chlebek upiekłaś
dom-agi 16.05.2015 07:11
Uwielbiam domowe pieczywo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak