Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 2 lyzki
mąka żytnia 100g typ720
woda 100 g

ciasto właściwe

woda 350 g
oliwa 2 lyzki
mąka pszenna typ 750 500 g
sól 1 lyzeczka
siemię lniane 30 g
babka płesznik 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik

Kroki postępowania

1

Zaczyn: Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, zamieszać i odstawić na całą noc.
Następnego dnia rano dodać 350 g wody i oliwę, zamieszać.
Krok 1 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto
2

Do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól.
Krok 2 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto
3

Wsypać odmierzone ilości siemienia lnianego i nasion babki płesznik. Na koniec wlać zaczyn z wodą i oliwą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto
4

Następnie przełożyć ciasto do formy długości 30cm, wyrównać, oprószyć leciutko mąką. Przykryć i odstawić na 3 godziny.
Krok 4 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto
5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto
6
Bardzo smaczny lekki chleb na zakwasie z dodatkiem zdrowego błonnika
Krok 6 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.06.2015 09:23
I znów mamy smaczny chlebek:)
Bernadeta1 04.06.2015 20:07
co jeden to pyszniejszy chlebek !
gosia1988 04.06.2015 16:14
taki domowy najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak