Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami
Kroki postępowania
W między czasie cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy odciśniętą cukinię, orzechy i płatki owsiane. Wyrabiamy jeszcze przez chwilkę (3 minuty). Ciasto na tym etapie robi się bardzo rzadkie i klejące, ale tak ma być.
Dużą miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 10 x 30 cm smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi (ja dodatkowo blaszkę najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia).
Około 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kiedy ciasto już wyrośnie za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy orzechami, makiem i siemieniem lnianym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut.