Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
płatki owsiane 50 g
drożdże 42 g
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
POSYPKA . .
siemię lniane 1 łyżeczka
mak 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
cukinia 250 g
woda 250 (ciepła)
orzechy włoskie 75 posiekane
orzechy włoskie 25 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami

Kroki postępowania

1
Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk, a na środku dołeczek. Do dołeczka wrzucamy pokruszone na drobne części drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 50 ml ciepłej wody. Wszystko przysypujemy mąką, którą mamy po bokach. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (mąka będzie pękała).
W między czasie cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Krok 1 - Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami foto
2
Kiedy drożdże już pracują dodajemy sól, jajko i resztę (200 ml) ciepłej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto, do momentu, aż będziemy wyczuwać że tworzą się pęcherzyki powietrza (mi to zajmuje około 10 minut).
Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy odciśniętą cukinię, orzechy i płatki owsiane. Wyrabiamy jeszcze przez chwilkę (3 minuty). Ciasto na tym etapie robi się bardzo rzadkie i klejące, ale tak ma być.
Dużą miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 10 x 30 cm smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi (ja dodatkowo blaszkę najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia).
Krok 2 - Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obficie wysypaną mąką i wyrabiamy przez chwilkę (3 minuty). Następnie wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce na kolejne 40 minut.
Około 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kiedy ciasto już wyrośnie za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy orzechami, makiem i siemieniem lnianym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut.
Krok 3 - Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami foto
4
Upieczony, gorący chleb delikatnie przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
Krok 4 - Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami foto
5
Chlebek jest ciężki i wilgotny. Jest bardzo smaczny zarówno po upieczeniu jak i na drugi dzień.
Krok 5 - Chleb pszenno-owsiany z cukinią i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 10.10.2013 19:01
chętnie wypróbuję
joanna30 17.09.2013 11:11
Ciekawy przepis na chlebek
dodi 17.09.2013 10:17
ale pyszny chlebek
Mniam 17.09.2013 10:04
Piękny chlebuś! Tak się składa, że mój właśnie sobie rośnie :)
2milutka 17.09.2013 09:35
nie ma jak domowy chlebuś:)
SmakolykiJoanny 17.09.2013 09:17
Lubie też robić sama chlebek :)
Magula 17.09.2013 08:45
super chlebek Ci wyrósł, nie ma to jak domowe pieczywo
usmiech 17.09.2013 07:52
bardzo dobry
Renata 17.09.2013 07:50
wyśmienity chleb
Aga-25 17.09.2013 07:45
wspaniały jest
ana1 17.09.2013 07:40
bardzo fajny chlebek
Agnieszka-87-25 17.09.2013 07:40
zdrowy chlebek
Katarzyna59 17.09.2013 07:37
fajny chlebek
Monika-twin 17.09.2013 07:07
taki chlebek bym jadla codziennie
Gracer 16.09.2013 21:56
taki chleb to rarytas extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak