Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 150 g typ 720
mąka pszenna 350 g typ 500
drożdże świeże 20 g
mleko 3,2% 250 ml letnie
sól 2/3 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej rzepakowy 4 łyżka
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Dodatkowo dajemy 4 łyżki złotego lnu

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem Zewy

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
Potem wlać mleko, wodę, olej i wymieszać.
Krok 1 - Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem Zewy foto
2
Następnie wsypać mąkę z solą, kardamonem i lnem i wyrobić ciasto.
Najpierw za pomocą drewnianej łyżki a potem ręcznie.
Krok 2 - Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem Zewy foto
3
Ciasto po wyrobieniu oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.
Krok 3 - Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem Zewy foto
4
Gdy będzie gotowe ponownie wyrobić.
Garnek ceramiczny wstawić do piekarnika, a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy się garnek zagrzeje, szybko przełożyć do niego ciasto, zrobić nacięcie i piec chleb 40 minut.
Krok 4 - Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem Zewy foto
5
Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Chleb wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak