Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno -żytni z orkiszem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka żytnia 200 g
mąka orkiszowa 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżki
zakwas do chleba 100 ml
pestki dyni 2 łyżki
pestki słonecznika 1-2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
woda letnia 3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno -żytni z orkiszem

Do miski włożyć pestki słonecznika , dyni . Mąki wszystkie wymieszać i przesiać .Wlać zakwas przygotowany wcześniej , wsypać sól , cukier, letnią wodę i wymieszać łyżką lub ręką .Odstawić na 1 godzinę , po tym czasie przemieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem , posypanej bułką tartą .Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny . Piec w 190 stopniach około 1 godziny . Wyjąć i kroić przestudzony .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.11.2016 16:08
Domowe pieczywo najlepsze :)
Babeczka35 05.11.2016 15:32
Smakowity chleb.
ben-ka 05.11.2016 13:27
swojski najlepszy !
gosia56 05.11.2016 10:51
zdrowy chlebuś;)
Renata9 05.11.2016 07:41
Bardzo dobry, domowy chlebuś
Motorek 05.11.2016 06:16
najlepszy domowy
Diana Rusiłowicz 05.11.2016 01:20
Cudownie wyrósł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak