Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - żytni z czarnuszką

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 400 gram
miód 1 łyżeczka
drożdże świeże 20 gram
płatki jaglane 3 łyżka
otręby owsiane 3 łyżka
oliwa 2 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżeczka
ziarna lnu złotego 2 łyżeczka
płatki owsiane do obsypania formy
woda letnia 1/2 szklanka
mąka żytnia 100 typ 720
puree 1 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - żytni z czarnuszką

W małej miseczce drożdże rozcieram z miodem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej wody. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obie mąki przekładam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, purée z dyni, letnią wodę, płatki jaglane, sól i otręby owsiane. Bardzo starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodaję czarnuszkę, ziarna lnu i jeszcze przez chwilę wyrabiam.

Ciasto przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki. Ciasto jest dość kleiste, ale po wyrastaniu w lodówce będzie miało odpowiednią konsystencję.

Następnego dnia wyjmuję miskę z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Ciasto odgazowuję i przekładam do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi. Jedna o wymiarach 8x27 cm, a druga 8x22 cm. Foremki nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby nacinam bardzo ostrym nożem i wstawiam do nagrzanego do 250°C. Zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę 30-35 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 09.05.2014 21:11
że pysznie wygląda to za mało powiedziane:):)
mysza75 30.01.2014 13:48
Piękny chlebuś :-)
anemon 30.01.2014 08:02
Bardzo Wam dziękuję.
alaaa 29.01.2014 11:28
fantastyczny chlebek Ci wyszedł
ben-ka 19.01.2014 22:15
Już nie mogę się doczekać kiedy zjem taki pachnący,swojski chlebek:)
Iwusia 16.01.2014 22:49
prześliczny wypiek
anemon 14.01.2014 09:59
Ja właśnie pierwszy raz kupiłam czarnuszkę i to był mój pierwszy chleb z nią.
IZABELA29 14.01.2014 08:23
mam torebkę czarnuszki muszę ją wykorzystać np do chleba
Wacław 13.01.2014 11:14
bardzo ładnie wyrosniety,juz czuję jego zapach :-)
anemon 13.01.2014 10:12
Dziękuję i cieszę się.
iziona 12.01.2014 18:14
Wyglada rewelacyjnie !
Jadwiga/Jaga85 12.01.2014 14:17
REWELACYJNY!
anemon 12.01.2014 13:34
Bardzo Wam dziękuję za tyle miłych słów.
Czarnula87 12.01.2014 12:43
domowy najlepszy
Alex_M 12.01.2014 12:36
fantastyczny! z dynią i miodem musi być przepyszny :)
patryska76 12.01.2014 11:51
Uwielbiam takie domowe chlebki ;-)
IwonaDD 12.01.2014 11:40
chlebek idealny!
Beatris 12.01.2014 10:49
Smakowity domowy chlebek, pycha.
Romanowka 12.01.2014 10:31
Piękny chlebuś, bardzo lubię pieczywo z czarnuszką.
Gracer 12.01.2014 09:47
super chlebuś
Ola1984 12.01.2014 09:34
Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam czarnuszkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak