Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym
Kroki postępowania
Do miseczki wlałam ciepła wodę , dodałam rozkruszone drożdże i cukier.
Rozmieszałam i dodałam 3 łyżki mąki pszennej , znowu rozmieszałam.
Zostawiłam rozczyn pod ściereczką na 15 minut.
Do misy z rozczynem dodaję resztę mąki pszennej i ciepłej wody ( gdyby ciasto było zbyt zwarte dodajcie trochę wody ale z umiarem )
Dodaje mąkę orkiszową i wyrabiam ciasto .
Przy końcu dodaje oliwę z oliwek i zagniatam , aż ciasto będzie odchodziło od rąk .
Ciasto wkładam do piekarnika , włączam piec na 50 stopni i przez 30 minut ciasto spokojnie rośnie, aż za blaszkę .
Teraz nastawiam piec na 200 stopni i piekę 20 minut następnie zmniejszam do 190 i piekę następne 20 minut :)
Chleb wyrósł pięknie.