Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 500 g
mąka orkiszowa typ 2000 300 g
mąka pszenna typ 650 200 g
otręby owsiane 2 łyżki
ziarna amarantusa 2 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
woda letnia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, orkiszową oraz pszenną, dobrze wymieszać.
Krok 1 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
2
Wsypać otręby owsiane, ziarna amarantusa, słonecznik łuskany, ponownie wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
3
Wlać olej sezamowy, za każdym razem mieszając łyżką drewnianą.
Krok 3 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
4
Wsypać cukier brązowy.
Krok 4 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
5
Wsypać sól.
Krok 5 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
6
Świeże drożdże rozdrobnić w palcach i dodać do całości.
Krok 6 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
7
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 7 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
8
Dobrze wymieszać, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 8 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
9
Ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
Krok 9 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
10
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 10 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
11
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto
12
Smacznego !
Krok 12 - Chleb pszenno - orkiszowy z otrębami na oleju sezamowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 23.02.2016 00:16
pyszny,domowy chlebek,taki mi smakuje nawet z samym masłem
adelajda 07.02.2016 15:57
Pyszny domowy chlebek :)
agnieszka214 02.02.2016 16:56
Domowy chlebem jest zawsze dobry
fotoviderek 02.02.2016 12:16
Super chlebek :)
Futka 02.02.2016 11:52
Przepyszny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak