Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno jaglany z kiełbasą Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g typ 500
płatki jaglane 1 szk
kiełbasa wiejska 300 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
olej rzepakowy 1/4 szk
woda letnia 300 ml
drożdże świeże 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno jaglany z kiełbasą Zewy


Do miski wkruszyć drożdże, dodać trochę wody, cukier i łyżkę mąki i wymieszać.
Zostawić do wyrośnięcia zaczynu.
Potem wlać resztę wody dodać mąkę wymieszaną z solą i płatkami jaglanymi oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Na koniec wlać olej i wymieszać ciasto.
Wyłożyć je na blat lub stolnicę i dobrze wyrobić ciasto.
Przełożyć je do miski oprószonej mąką, oprószyć górę i zostawić do wyrośnięcia.
Podłużną foremkę keskową o wymiarach 12 x 30 cm wysypać mąką i przełożyć wyrośnięte i ponownie wyrobione ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrośnie można lekko naciąć na górze.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec chleb 45 - 50 minut.
Upieczony wystudzić na kratce i podawać z masłem oraz np. pomidorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 12.06.2015 18:35
wyjątkowy smak chleba
Marta Ryżek-Kalkowska 12.06.2015 18:24
ale mi smaku zrobiłaś :) pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak