Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno jaglany z kiełbasą Zewy
Do miski wkruszyć drożdże, dodać trochę wody, cukier i łyżkę mąki i wymieszać.
Zostawić do wyrośnięcia zaczynu.
Potem wlać resztę wody dodać mąkę wymieszaną z solą i płatkami jaglanymi oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Na koniec wlać olej i wymieszać ciasto.
Wyłożyć je na blat lub stolnicę i dobrze wyrobić ciasto.
Przełożyć je do miski oprószonej mąką, oprószyć górę i zostawić do wyrośnięcia.
Podłużną foremkę keskową o wymiarach 12 x 30 cm wysypać mąką i przełożyć wyrośnięte i ponownie wyrobione ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrośnie można lekko naciąć na górze.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec chleb 45 - 50 minut.
Upieczony wystudzić na kratce i podawać z masłem oraz np. pomidorem.