Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni pełnoziarnisty 500g
woda ciepła 700 ml
sól 1 łyżka
mąka pszenna typ 450 600 g
mąka gryczana pełnoziarnista 200g
otręby pszenne 50 g
otręby gryczane 50g
otręby żytnie 50 g
siemię lniane złociste 50 g
Kminek cały Prymat pełna łyżeczka
smalec do foremek
otręby pszenne do foremek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać aktywny pełnoziarnisty zakwas żytni dokarmiony 8-12 godzin wcześniej - musi wyraźnie pracować.
Krok 1 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
2
Wsypać mąkę pszenną tortową oraz gryczaną pełnoziarnistą.
Krok 2 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
3
Dodać otręby żytnie, gryczane i pszenne, nasiona kminku, sól oraz złocisty len.
Krok 3 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
4
Dolać ciepłą wodę.
Krok 4 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
5
Wyrabiać mikserem ok.5 minut, po czym odstawić na 20-30 minut, aby ciasto odpoczęło. Ponownie miksować ok.5 minut.
Krok 5 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
6
Dwie średnie keksówki natłuścić smalcem i posypać pszennymi otrębami.
Krok 6 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
7
Przełożyć ciasto do przygotowanych foremek, każdą włożyć do torebki foliowej i ustawić w piekarniku nagrzanym do ok.40-50*CC z włączonym światełkiem.
Pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin - czas zależny jest od mocy zakwasu.
Zdarza się, że ciasto po 2-3 godzinach wyrasta do brzegu foremki, ale czasem proces ten trwa nawet 8-9 godzin.
Krok 7 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
8
Kiedy ciasto wypełni foremki trzeba je spryskać wodą.
Piekarnik nastawić na 250*C i włączyć grzałkę dolną i górną.
Na dno piekarnika wstawić foremkę z wodą i spryskać też wnętrze nagrzanego piekarnika.
Foremki z ciastem ustawić na kratce umieszczonej dość nisko, natychmiast po zamknięciu piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180-190* i piec godzinę.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, wyjąc naczynie z wodą i od razu wyjąć bochenki z foremek na kratkę - pozostawić do ostygnięcia.
Krok 8 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 01.10.2015 08:48
wspaniały chlebek
jagoda5913 30.09.2015 00:49
pyszny chleb
Babeczka35 29.09.2015 18:44
Fajny chlebek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak