Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

zakwas żytni 180 gram dokarmiony dzień wcześniej
mąka pszenna typ 750 245 gram
mąka pszenna typ 2000 90 gram
mąka żytnia 40 gram
woda 220 ml
sól 10 gram

Dodatkowo

pestki dyni 50 gram
siemię lniane 25 gram
płatki owsiane 30 gram
Czarnuszka nasiona Prymat 10 gram
woda 80 ml

Porada

Jeżeli mamy młody zakwas to można dodać odrobinę ( ok. 10 g ) drożdży. Przyśpieszymy w ten sposób proces wyrastania chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką


Nasiona i płatki wsypać do miski, zalać wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Do miski wsypać wszystkie mąki i zakwas. Odmierzoną sól wymieszać z wodą, dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Pod koniec dodać namoczone ziarna, krótko wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało prawie trzy godziny.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieść i włożyć do formy z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy, wstawić do piekarnika z temp. 230 stopni. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 23.10.2015 01:09
pyszny swojski
Iwusia 22.10.2015 23:44
smaczny chlebuś
Babeczka35 22.10.2015 22:45
Pyszny chlebek.Domowy najlepszy:)
Janina 22.10.2015 22:43
Taki chlebek jest pyszny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak