Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką
Nasiona i płatki wsypać do miski, zalać wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Do miski wsypać wszystkie mąki i zakwas. Odmierzoną sól wymieszać z wodą, dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Pod koniec dodać namoczone ziarna, krótko wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało prawie trzy godziny.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieść i włożyć do formy z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy, wstawić do piekarnika z temp. 230 stopni. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.