Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z zarodkami pszennymi
Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką i wodą. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Pozostałą wodę ( 80 ml) rozlać do dwóch szklanek. W jednej rozpuścić sól a w drugiej miód i drożdże.
Do zaczynu dodać pozostałą mąkę, wodę z solą i z drożdżami oraz zarodki. Wyrobić ciasto i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formę ( 30/12) natłuścić lub wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, posypać sezamem i postawić w cieple na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i wstawić formę z chlebem. Na dno piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 minut. Wystudzić na kratce.