Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z zarodkami pszennymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 150 gram
mąka pszenna typ 750 450 gram
woda przegotowana 300 ml

ciasto właściwe

mąka pszenna typ 750 150 gram
woda letnia 80 ml
miód płynny 1 łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki
drożdże 5 gram
pszenne zarodki 20 gram
sezam 1 łyżka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z zarodkami pszennymi


Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką i wodą. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Pozostałą wodę ( 80 ml) rozlać do dwóch szklanek. W jednej rozpuścić sól a w drugiej miód i drożdże.
Do zaczynu dodać pozostałą mąkę, wodę z solą i z drożdżami oraz zarodki. Wyrobić ciasto i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formę ( 30/12) natłuścić lub wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, posypać sezamem i postawić w cieple na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i wstawić formę z chlebem. Na dno piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 minut. Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 14.03.2016 19:32
Domowy chlebek najlepszy:)
Jadwiga/Jaga85 14.03.2016 16:14
Piękny chlebek
Benita 14.03.2016 14:37
idealny na śniadanko
adelajda 14.03.2016 14:07
domowy chlebek najsmaczniejszy :)
Anna169Hosz 14.03.2016 13:35
Elegancki chlebek:)
norweska20 14.03.2016 12:36
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak