Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulką Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g typ 750
mąka pszenna 100 g typ 1850
mąka 100 g gryczana
pestki dyni 100 g
Cebulka smażona Prymat 4 łyżka
woda letnia 400 g
drożdże świeże 5 g
zakwas pszenny 250 g z mąki typ 1850
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulką Zewy


W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać.
Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać.
W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zosatwić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.08.2016 22:04
Super chlebek
Maridka19 02.03.2016 08:08
Nie ma jak domowy chlebek :)
olkaaa 02.03.2016 07:24
wygląda smakowicie
barbara11561 01.03.2016 21:49
Bardzo lubię chlebek z prażoną cebulką,ale na zakwasie jeszcze nie piekłam:).Cały czas się przymierzam:)
justynkag 01.03.2016 21:47
Super chleb. Wygląda na smaczny i pewnie taki jest
dollce 01.03.2016 21:31
wygląda rewelacyjnie
Iwusia 01.03.2016 21:08
wspaniały jest ten chlebuś
Malinka 01.03.2016 18:54
Na pewno bardzo smaczny wypiek!
Renata9 01.03.2016 18:21
Pyszny chlebuś
ben-ka 01.03.2016 15:23
Z cebulą jeszcze nie robiłam, ale się przymierzam:)
ZEWA 01.03.2016 13:22
Bardzo dziękuję :)
Małgorzata92 01.03.2016 11:53
Bardzo lubię domowy :)
Bernadeta1 01.03.2016 11:32
Ale ten chlebek pięknie wypieczony, musi być pyszny
norweska20 01.03.2016 11:15
apetyczny i pewnie smakowity wypiek. Pestki dyni - uwielbiam je
Benita 01.03.2016 10:48
Chlebek domowej roboty nie ma sobie równych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak