Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zaczynie orkiszowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 100 g
woda 90 g
cukier 0,5 łyzeczki
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
woda 300 g
mąka pszenna 350g typ 650
mąka orkiszowa 80 pełnoziarnista
mąka orkiszowa 150 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zaczynie orkiszowym

Kroki postępowania

1
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: do 100 g dokarmionego wcześniej zakwasu żytniego dodać mąkę orkiszową i 90 g wody. Zamieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Krok 1 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
2
Na drugi dzień rano do zaczynu dodać olej, 300 g wody, sól i cukier. Zamieszać.
Krok 2 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
3
Wlać do mieszanki mąk i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na około 3-4 godziny
Krok 3 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
4
Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (keksówka 10x30cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny.
Krok 4 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut, wyjąć chleb z formy i dopiekać 10 minut od spodu
Krok 5 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 22.12.2013 22:04
Chlebek wygląda bardzo smakowicie!
Alex_M 29.11.2013 19:18
@anemon, dziękuję :)
anemon 29.11.2013 17:57
Piękne masz te swoje chleby, co jeden to smaczniejszy.
smerfna_chatka 29.11.2013 14:54
bardzo pomysłowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak