Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na jogurcie naturalnym

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tak naprawdę to niewiele trzeba żeby upiec domowy chleb. Najłatwiejszy jest taki na drożdżach i jak na razie tylko takie piekę. Pamiętajcie, żeby w pieczenie chleba włożyć całe swoje serce, a on Wam się odwdzięczy i się uda. Wyjdzie pyszny, pachnący, puszysty i z chrupiącą skórką. Bardzo polecam.

Składniki:

Rozczyn:

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
jogurt naturalny 35 dag

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
sól 2 łyżeczki
woda ciepła 50 mililitrów

Dodatkowo:

mąka pszenna 4 łyżki
masło 1 łyżeczka

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na jogurcie naturalnym

1. Rozczyn: Jogurt (w raz z opakowaniem) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam około 50 ml. Następnie ciasto wyrabiamy przez około kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdy będzie dobrze wyrobione (będzie odchodziło od ręki) przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Blaszkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.

5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.06.2018 19:46
Swojski chleb jest najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak