Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na jogurcie naturalnym
1. Rozczyn: Jogurt (w raz z opakowaniem) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam około 50 ml. Następnie ciasto wyrabiamy przez około kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdy będzie dobrze wyrobione (będzie odchodziło od ręki) przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Blaszkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.