Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany z makiem i polentą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
mąka żytnia pełnoziarnista 50 g
kaszka kukurydziana 80 g
mąka kukurydziana 20 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2/3 łyżeczki
woda ciepła 300-350 ml
cukier kryształ 1 łyżeczka
drożdże świeże 45 g
mąka pszenna 1 łyżka
mak 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany z makiem i polentą

Kroki postępowania

1
Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki pszennej.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 1 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
2
Połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać.
Krok 2 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
3
Przygotować foremkę pojemności średniej keksówki - posmarować tłuszczem i posypać dowolnym sypkim składnikiem.
Krok 3 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
4
Kiedy drożdże zaczną pracować wlać rozczyn do mąki.
Krok 4 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
5
Pozostawić na 15-20 minut nakryte ściereczką.
Krok 5 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
6
Ciasto wyrobić, nakryc ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 30 minut.
Krok 6 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
7
Wyrosnięte ciasto krótko przemieszać celem odgazowania.
Krok 7 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
8
Przełożyć do foremki, wygnieść mokrą dłonią i włożyć do dużej torby folkowej - zawiązać na górze tworząc nad ciastem daszek.
Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wyrośnie do brzegu blaszki.
Krok 8 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
9
Wyrośnięty bochenek ostrożnie posmarować wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250*, po czym od razu zmniejszyč atemp. do 210* i piec ok. 40-45 minut.
Krok 9 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto
10
Gorący chleb zostawić w uchylonym piekarniku na 1-2 godziny, po czym wyjąć z FoRmy na kratkę i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 10 - Chleb mieszany z makiem i polentą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 20.11.2015 10:38
Pyszny chlebek :) W sam raz dla mnie, bo uwielbiam mak :D
ben-ka 20.11.2015 10:24
Bardzo apetyczny chlebek upiekłaś.
Mniam 20.11.2015 08:56
Z chęcią bym spróbowała taki chlebek. Bardzo lubię mak w pieczywie, więc na pewno by mi smakował.
Habibi 20.11.2015 08:04
Dzięki dodatkowi sporej ilości maku ma interesującą faturę - mak fajnie chrupie, ale nie jest suchy :)
olkaaa 20.11.2015 07:56
muszę spróbować
Babeczka35 20.11.2015 07:50
Super przepis.
Maridka19 20.11.2015 07:45
Pyszny domowy chlebek :)
Renata9 20.11.2015 07:45
Fajny, domowy chlebuś i na pewno smaczny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak