Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy fit
Ziemniaki myjemy, obieramy (lub nie - jak to woli) i kroimy na 2 milimetrowe plastry. Ja użyłam do tego maszynki do krojenia wędlin i chleba. Tak pokrojone plastry wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy 2 a nawet 3 razy, aby pozbyć się skrobi. Ziemniaki układamy na czystym ręczniku kuchennym i odsączamy z wody.
Przekładamy do miski dodajemy ulubione przyprawy mieszamy.
Na talerzu od mikrofali układamy ręcznik papierowy najlepiej 2 warstwy i układamy plastry ziemniaka.
Układamy jeden przy drugim, ale nie mogą za bardzo na siebie nachodzić.
Wkładamy talerz do mikrofalówki ustawiamy największą moc u mnie 1000 W.
Pieczemy ok. 3 minut, po czym wyjmujemy i obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 2-3 minuty.
Wyjmujemy, przekładamy do miseczki i SMACZNEGO.