Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne w nieco innej wersji

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 200 g
kukurydza w puszce do smaku
fasola czerwona z puszki 1 szt
papryka zielona do smaku
cebula do smaku
woda 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
śmietana 18 proc 2-3 łyżki
natka pietruszki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne w nieco innej wersji

Kroki postępowania

1
Odrobinę posiekanej cebulki dusimy na patelni na odrobinie tłuszczu.
Krok 1 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
2
Dodajemy mięsko i podsmażamy kilka minut (ok 5 min).
Krok 2 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
3
Dodajemy posiekaną w paski paprykę. Kolor dowolny.
Krok 3 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
4
Podlewamy wodą (lub bulionem).
Krok 4 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
5
Doprawiamy papryką mieloną słodką i ostrą. Proporcje zależą od tego na ile ostrą potrawę chcemy osiągnąć. Dodajemy majeranek.
Krok 5 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
6
Dusimy moment, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Krok 6 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
7
Dusimy kolejnych kilka minut, po czym dodajemy przepłukaną w wodzie fasolę. Mieszamy wszystko i dusimy moment.
Krok 7 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
8
Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę słodką z puszki.
Krok 8 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
9
Dusimy wszystko przez kilka minut razem, żeby fasola i kukurydza zrobiły się ciepłe. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (korzystałem z mrożonej).
Krok 9 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
10
Wszystko mieszamy dokładnie i trzymamy na małym gazie. Sprawdzamy czy trzeba doprawić.
Krok 10 - Chili con carne w nieco innej wersji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 10.11.2014 08:36
pysznie wygląda
Ankha 09.11.2014 23:32
Pozywne jedzonko
luna76 09.11.2014 21:04
robiłam podobnie, bardzo smaczne :)
Ali 09.11.2014 20:07
Wygląda bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak