Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHAŁKA PSZENNA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 200 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 30 g
jajko 2 szt
mąka pszenna 500 g
masło 20 g
sezam 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: CHAŁKA PSZENNA

W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier.

Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy.

Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ).

Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni.

Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy dla chałki warkocz.

Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem,

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 21.03.2015 20:09
Pyszna :-)
Adamorek 21.03.2015 19:05
bardzo smaczna
bertpvd 21.03.2015 18:58
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak