Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula w tempurze

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
woda gazowana 1/2 szkl.
maizena płaska łyżka
skrobia pszenna płaska łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej do smażenia
cebula 3 duże
ocet ryżowy do smaku
mąka pszenna 2-3 łyżki
cukier puder mała łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebula w tempurze

Do blendera wlać wodę gazowaną, dodać żółtko, przyprawy, sodę oraz odrobinę octu ryżowego - zmiksować na jednolite ciasto.
Cebulę obrać z łupin, pokroić w plastry i rozdzielić je na osobne krążki.
Z białka ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
W międzyczasie rozgrzać olej w dużej głębokiej patelni oraz przygotować tacę i wyłożyć ją ręcznikami papierowymi.
Krążki cebuli obtoczyć w cieście, lekko strzepnąć jego nadmiar i natychmiast wkładać do gorącego oleju - smażyć na rumiano.
Gotowe krążki wyłowić łyżką cedzakową lub patyczkiem do szaszłyków i układać, do osączenia, na warstwie papierowych ręczników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.11.2012 08:30
Jako dodatek do posiłku lub przekąska, nawet bez piwka :)
medi 19.11.2012 17:23
super przekąska do piwka:)
pajbek 19.11.2012 15:23
Fajna sprawa, ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak