Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki z miodem i marynowanymi śliwkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone
śliwki w occie
cebula biała
cebula czerwona
olej z orzechów włoskich
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
miód płynny

Porada

Podawać do pieczonej kaczki lub gęsi, szaszłyków, kurczaka, klopsów z mielonego mięsa lub roladek wołowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z miodem i marynowanymi śliwkami

Buraki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w słupki lub utrzeć na możliwie grube wiórki.
Cebulę białą i czerwoną pokroić w piórka, śliwki osączone z zalewy drobno pokroić i wymieszać z cebulą i rozdrobnionymi buraczkami - doprawić solą, pieprzem, miodem oraz octem śliwkowym - polać olejem orzechowym, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika lub zamykanego pojemnika.
Wstawić do lodówki na około 24 godziny do zamarynowania.
Przed podaniem ew. doprawić solą, pieprzem, octem i miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz33 21.03.2021 13:25
Bardzo ciekawa propozycja. Gratuluję :-)
DorotaZ 06.09.2014 13:06
Te buraczki muszą być pyszne:)
Habibi 28.08.2014 13:02
Buraczki ze śliwkami są naprawdę niebanalne, dlatego polecam tym, którzy lubią eksperymenty ;) Świetnie komponują się z każdym pieczonym mięsem oraz wołowiną w sosie :)
pestka 27.08.2014 19:49
bardzo fajny przepis
barbara11561 27.08.2014 18:13
bardzo lubię takie buraczki:)
Gracer 27.08.2014 17:50
ciekawy przepis
as28 27.08.2014 17:49
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak