Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buni wersja Parmesan hash browns

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki duże 2 sztuki
ser Parmesan lub Dziugas 4 łyżki
olej do smażenia 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Buni wersja Parmesan hash browns

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć.
Krok 1 - Buni wersja Parmesan hash browns foto
2
Utrzeć ser.
Krok 2 - Buni wersja Parmesan hash browns foto
3
Wymieszać z ziemniakami.
Krok 3 - Buni wersja Parmesan hash browns foto
4
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął).
* z tej porcji wyszły mi 4 spore placki
** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe
*** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest świeżego w domu lub kwaśna śmietanę lub dip
Krok 4 - Buni wersja Parmesan hash browns foto
5
Oryginalny parmesan hash browns to duży placek coś w rodzaju placka po węgiersku .W składnikach są ziemniaki , cebula i parmezan. Nie bardzo wiem czemu jest to parmezan a nie np. cheddar -widocznie to takie angielskie fusion. W każdym razie placek smaczny. Ja zrobiłam swoją wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak.
Krok 5 - Buni wersja Parmesan hash browns foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 17.05.2013 21:47
ciekawe, chociaż przypominają mi placuszki ziemniaczane
Aleksandra/Olcia 17.05.2013 19:04
mam ślinotok,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak