Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żytnie
Obie mąki wymieszać z solą. W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki: gotowy zaczyn, obie mąki, masło, następnie wyrobić ciasto przez 2-4 minuty na małych obrotach za pomocą haka. Siemię lniane lub inne ziarna dodać na końcu, wymieszać. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, ciasto przełożyć zagnieść parę razy. Ciasto na bułki podzielić na 8 równych części o wadze 80-90 g każda. Formowanie bułki sposób uniwersalny: Kulkę ciasta turlać po stolnicy dłonią oproszoną mąką, zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągać ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijać ciasto pod spód tak aby góra bułeczki była gładka. Lekko spłaszczyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką. Bułki układać na blasze z zachowaniem odstępu, wierzch bułek również oprószyć mąką. Odstawić do wyrastania na 50-60 minut, pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. Przed pieczeniem zrobić przedziałek za pomocą tępej krawędzi noża lub drewnianej pałeczki. Piec przez 20-30 minut, aż bułki się zarumienią. Ostudzić na kratce.