Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z sokiem z buraków

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 250 g
mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
mąka ryżowa 1 łyżka
woda ciepła 100 ml
sok z buraków 100 ml
drożdże suche 14 g
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat płaska łyżeczka
olej roślinny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z sokiem z buraków

Kroki postępowania

1
Sok z buraków połączyć z ciepłą wodą, olejem i solą, a po wymieszaniu dosypać 2 op. suchych drożdży.
Krok 1 - Bułki z sokiem z buraków foto
2
Mąki połączyć i wymieszać.
Krok 2 - Bułki z sokiem z buraków foto
3
Do płynu stopniowo dosypywać po trochę mąki jednocześnie miksując na gęstą masę.
Krok 3 - Bułki z sokiem z buraków foto
4
Dosypać resztę mąki i szybko zmiksować, aby wchłonęła cały płyn.
Krok 4 - Bułki z sokiem z buraków foto
5
Szybko zagnieść plastyczne ciasto - powinno być dość miękkie i nie lepić się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby zaczęło rosnąć.
Krok 5 - Bułki z sokiem z buraków foto
6
Podzielić ciasto na 8-10 części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach, a następnie lekko je spłaszczyć.
Pozostawić na 15-20 minut do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C (dolna i górna grzałka) - piec ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Krok 6 - Bułki z sokiem z buraków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.12.2015 23:40
Fajny pomysł:)
Wiktoria29 04.12.2015 22:11
ciekawe bułeczki
wwwiolka 04.12.2015 21:35
Bardzo fajny przepis.
gosia56 04.12.2015 10:57
super kolorek ;)
agaK. 04.12.2015 10:09
Kolorowe bułeczki, fajne szczególnie dla dzieci, wzbudziły by ciekawość.
bertpvd 04.12.2015 09:11
nie ma to jak domowe pieczywo
Aleksandra/Olcia 04.12.2015 09:09
takie kobiece bułeczki ;o)
Habibi 04.12.2015 09:06
Sam przepis podstawowy był dawno temu znaleziony w internecie - a ja zastąpiłam połowę wody sokiem z buraka :) Miałam naturalny sok z buraka (jednodniowy) i zastanawiałam się, co z nim zrobić, bo nikt nie miał chęci na wypicie ;)
sliwka 04.12.2015 08:18
Fajny kolor;))
Maridka19 04.12.2015 07:53
Przepis wart wypróbowania :)
olkaaa 04.12.2015 07:27
ciekawy pomysł
Franciszek 04.12.2015 00:04
ładny kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak