Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 450 1 kg
mleko letnie 150 ml
letniej wody 150 ml
świeżych drożdży 75 g
cukru 1 łyżka
płaska łyżka soli 1
prażonej cebulki 1/2 szk
cienkich parówek wieprzowych 7
( wędzonych )
mozzarelli w bloku 300 g
olej 5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą

Kroki postępowania

1
Drożdże dokładnie rozmieszać z cukrem do płynnej konsystencji. Następnie wlać mleko, wodę i olej i wymieszać aż drożdże połączą się z płynem. Parówki pokroić w plasterki a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do płynnych składników wsypać mąkę, dodać sól oraz cebulkę i parówki a także ser i pomagając sobie drewnianą łyżką wymieszać składniki.
Krok 1 - Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą foto
2
Potem już dłońmi wyrobić przez chwilę ciasto a następnie oprószyć je lekko mąką. Przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto w spokoju aby podwoiło swoją objętość.
Krok 2 - Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą foto
3
Przygotować blachy najlepiej z wyposażenia piekarnika i zakryć je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, ale tylko chwilkę i dzielić ciasto na kawałki a następnie formować bułki i układać je na blasze.
Krok 3 - Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą foto
4
Bułki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut.
Krok 4 - Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą foto
5
Bułki najlepiej smakują z samym masłem i ze względu na mozzarellę jeszcze ciepłe.
Krok 5 - Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 07.02.2014 15:57
pomysłowe :)))
JOANNA16 26.06.2013 08:22
ciekawe te bułeczki, pewnie też pyszne
Katarzyna/kate1980 24.06.2013 22:08
świetnie wyglądają
ZEWA 24.06.2013 19:00
Polecam takie bułki, bo już tylko wystarczy do nich masełko. A najlepsze są jeszcze letnie.
mufinka79 24.06.2013 18:58
Fajne bułki, w sam raz na piknik czy wycieczkę:)
IZABELA29 24.06.2013 18:56
fajne takie juz nadziane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak