Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z kaszanką

5.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na nadzienie

kaszanka 500 g
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 1 szt
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
pomidory suszone w zalewie 3-4 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 1 łyżka

Składniki na ciasto

mąka tortowa 450 g
Smalec wieprzowy 170 g
woda 200 ml
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Dodatkowo

cząber 2 łyżki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z kaszanką

Kroki postępowania

1
Przygotowanie nadzienia:
Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.
Krok 1 - Bułki z kaszanką foto
2
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.
Krok 2 - Bułki z kaszanką foto
3
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut.

Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.
Krok 3 - Bułki z kaszanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 13.10.2015 14:44
ładnie wyglądają
Maridka19 04.05.2015 10:09
Świetny pomysł a bułeczki wyglądają bardzo pysznie .
Ola1984 03.05.2015 13:04
Bułeczki pierwsza klasa.
ania2610 03.05.2015 12:40
świetny pomysł na wykorzystanie kaszanki!
Mniam 03.05.2015 00:31
Lubię kaszankę, więc bułeczki z jej udziałem na pewno by mi smakowały :)
ada.la 02.05.2015 21:31
ciekawy przepis
halina17 02.05.2015 21:29
pomysłowe bułki
2milutka 02.05.2015 20:51
Jesteś genialna :)
Janina 02.05.2015 20:14
Super przepis, pyszne muszą być;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak