Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno-ryżowe na sodzie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka ryżowa 100 g
kefir 200 ml
mleko 3,2% 200 ml
sól płaska łyżeczka
cukier płaska łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
otręby pszenne 2 garści
otręby owsiane 2-3 garści
jajko 1 średnie
siemię lniane złociste 1 łyżka

Porada

Moje bułeczki się rozlały na blaszce, bo porcjowałam je gałkownicą do lodów i nie wyczułam, że ciasto jest nieco za rzadkie. W takim wypadku można dodać nieco mąki pszennej.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno-ryżowe na sodzie

Kroki postępowania

1
Połączyć mąkę pszenną i ryżową, dodać sól, cukier i sodę. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto
2
Dolać kefir i mleko.
Krok 2 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto
3
Zmiksować składniki na jednolite ciasto.
Krok 3 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto
4
Wbić jajko i wymieszać łyżką lub mikserem.
Krok 4 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto
5
Dosypać otręby pszenne, wymieszać i pozostawić na kilka minut do spęcznienia.
Krok 5 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto
6
Ciasto zagęścić otrębami owsianymi.
Krok 6 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto
7
Dosypać złociste siemię lniane - - pozostawić na 15 minut do spęcznienia.
Krok 7 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto
8
Formować płaskie bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 180-190*C i piec 15-20 minut z termoobiegiem.
Krok 8 - Bułki pszenno-ryżowe na sodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 23.12.2015 16:09
Super bułeczki!
gosia561 22.12.2015 18:42
nie ma jak domowe pieczywo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak