Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki orzechowo dyniowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechów ziemnych (solonych) 50 g
pestek dyni 100 g
mąki pszennej typ 500 500 g
z suszonych pomidorów
brązowego cukru 1 łyżka
soli morskiej 1 łyżka
świeżych drożdży 30 g
letniej wody 300 ml
olej 5 (z dodatkiem ziół)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki orzechowo dyniowe

Kroki postępowania

1
Pestki dyni i orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, ale tylko trochę.
Krok 1 - Bułki orzechowo dyniowe foto
2
Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem. Do miski wlać wodę i olej oraz roztarte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać mąkę, sól i zmiksowane orzechy i dynię ( trochę zostawić do posypania bułek ) i wymieszać ciasto. Chwilę wyrabiać drewnianą łyżką, po czym przykryć je ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki orzechowo dyniowe foto
3
Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 8 części ( jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków ). Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę.
Krok 3 - Bułki orzechowo dyniowe foto
4
Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią. Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły.
Krok 4 - Bułki orzechowo dyniowe foto
5
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.
Krok 5 - Bułki orzechowo dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 09.05.2013 11:18
na śniadanko pierwsza klasa:)
Katarzyna/kate1980 07.05.2013 20:34
bardzo fajny przepis
borgia 07.05.2013 19:06
A wiesz... już chciałam wyjechać z pretensjami, że ostatnią dynię w lutym zjedliśmy... ;). Na szczęście pestki mam w sporej ilości. Trzeba będzie trochę uszczknąć do bułeczek.
Marta11 07.05.2013 16:16
ciekawy pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak