Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hamburgerów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko ciepłe 250 ml
cukier 10 g
masło 50 g (roztopione)
sól 1/2 łyżeczki
drożdże suche 4 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 2,5 szklanki

Dodatkowo

żółtko jajek 1 szt
mleko 1 łyżka
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do hamburgerów

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie wyrabiamy.

Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.

Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.

Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 25.03.2016 16:26
świetne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak