Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hamburgerów

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szkl
mąka krupczatka 500 g
drożdże 25 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
masło 3 łyżki
jajko do posmarowania
sezam 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do hamburgerów

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszam 3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewam do miski. Wlewam pozostałe mleko, dodaję rozczyn, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki do hamburgerów foto
2
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na porcje. Z ciasta formuję okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki.
Krok 2 - Bułki do hamburgerów foto
3
Bułki układam na blaszce, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Bułki do hamburgerów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 29.02.2016 14:37
wspaniałe bułeczki
kd045 29.02.2016 11:57
Super przepis! :)
Mniam 29.02.2016 10:05
Hamburgery na domowych bułkach są najlepsze :)
Linka2107 29.02.2016 09:57
rewelacja :) pyszne bułeczki :)
Habibi 29.02.2016 09:48
bardzo apetyczne :)
Madzik239 29.02.2016 08:35
Super bułeczki...na pewno spróbuję
jagoda5913 29.02.2016 00:18
fajne buleczki
JulkaTomeczek 28.02.2016 23:33
Fajny przepis
MałaMi89 28.02.2016 22:23
Doskonałe! Sama tylko raz piekłam i to dawno, ale nie były aż tak kształtne ;)
2milutka 28.02.2016 21:26
Wspaniałe bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak