Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z serem
- ½ kg maki tortowej
- 5 dkg drożdży
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 10 dkg margaryny
- 1,5 szklanki mleka
- twarożek
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, robimy dołek i wlewamy rozmącone żółtka i rozczyn. Wyrabiamy, dolewając mleko. Pod koniec dolewamy roztopioną ciepłą margarynę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wałkujemy na 1 cm placek, wycinamy szklanką kółeczka i nadziewamy je twarożkiem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w 170 C.