Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki szczypiorkowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 15 g
cukier 1 lyzeczka
mleko 125 g
woda 125 g
jajko 1 szt
natka pietruszki 2 lyzki
szczypiorek 4 lyzki
olej rzepakowy 30 g
mąka pszenna typ 750 500 g
sól 1 plaska lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki szczypiorkowe

Kroki postępowania

1

W kubku wymieszać mleko z wodą i lekko podgrzać. Dodać cukier i drożdże i mieszać aż do rozpuszczenia.
Krok 1 - Bułeczki szczypiorkowe foto
2

Do misy robota wsypać natkę i szczypiorek, dodać jajko, olej oraz rozczyn.
Krok 2 - Bułeczki szczypiorkowe foto
3

Na koniec wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 3 - Bułeczki szczypiorkowe foto
4

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować prostokąt.
Krok 4 - Bułeczki szczypiorkowe foto
5

Ciasto pokroić na kwadraty i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Krok 5 - Bułeczki szczypiorkowe foto
6

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce
Krok 6 - Bułeczki szczypiorkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 24.06.2015 14:43
Ale pyszne buły upiekłaś.
mysza75 24.06.2015 10:08
jakie dobre buły na śniadanie
Hrabina w kuchni 23.06.2015 22:03
Bułeczki idealne!
Sroczka 23.06.2015 19:38
Te bułeczki z pewnością były pyszne.
Beatris 23.06.2015 19:35
Poproszę jedną na śniadanko... :)
Adamorek 23.06.2015 19:26
ciekawy dodatek
halina17 23.06.2015 18:45
Dobre bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak