Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki smażone na patelni
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej suche drożdże.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy wodę z solą i wyrabiamy ciasto.
4. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Ciasto powinno w tym czasie potroić swoją objętość.
5. Ciasto rozwałkowujemy na ok 0,5 cm grubości. Jeśli będzie zbyt rzadkie do wałkowania i zbytnio będzie się lepiło do wałka, podsypujemy mąką do chwili, dopóki ciasto przestanie się przyklejać (i do rąk, i do wałka).
6. Szklanką wykrawamy kółka - jak do pierogów, odkładamy je pod przykryciem na 30 minut.
7. Patelnię mocno rozgrzewamy. Na SUCHEJ (to bardzo ważne!!!) patelni smażymy bułeczki. Każdą ze stron smażymy ok 30-40 sekund. Sami zobaczycie, ile im potrzeba - jak zaczną puchnąć, wtedy przerzucamy na drugą stronę.