Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI PSZENNO-JOGURTOWE
Drożdże rozmieszać w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.Do mąki dodajemy jogurt,drożdże o wszystko razem musimy dobrze wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę ,krótko zagniatamy ciasto i dzielimy na równe porcje(można posłużyć się wagą,aby bułeczki wyszły równej wielkości).Z każdej porcji formujemy zgrabną kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bułeczkę nacinamy ostrym nożem ,przykrywamy i odstawiamy ponownie do podrośnięcia na ok 30 minut.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 20 minut.Bułki przed pieczeniem można posmarować mlekiem lub wodą.Upieczone przekładamy na kratkę do przestygnięcia.Smacznego...