Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pieski
-50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g wody
- 500 g mąki pszennej
- 40 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- żółtko do posmarowania
Dodatkowo
- kilka owoców suszonej żurawiny
- małe kiełbaski lub parówki
- sałata
Wykonanie:
Do naczynia dodajemy drożdże, cukier i letnią wodę, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, olej, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Ciasto podzielić na 7 równych części, uformować okrągłe płaskie bułeczki, nożem delikatnie przeciąć na pół, a następnie naciąć uszy. Z żurawiny robimy nosek i oczy. Bułeczki smarujemy żółtkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 min. Pieczemy w temp 160 C ok. 20 minut.
Kiełbaski podgrzewamy na patelni. Ciepłe bułeczki przekrawamy a w środek władamy listek sałaty i kiełbaskę. Podajemy dzieciom na śniadanie lub kolację.