Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki otrębowo-owsiane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g
otręby pszenne 40 g
płatki owsiane 40 g
woda letnia 300 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżki
mleko do posmarowania

Porada

Bułki zawierają dużo błonnika, w smaku przypominają grahamki.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki otrębowo-owsiane

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem , 2 łyżkami mąki i 100 ml wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę wody oraz pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odkleja się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość , wyjąć je na blat, przerobić, aby wyszło nadmiar powietrza. Uformować podłużne bułeczki. Ja zrobiłam 8 dość dużych, mniejszych wyjdzie ok 12 sztuk. Ułożyć bułki na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć. Pozostawić w cieple na pół godziny.
Bułki posmarować mlekiem. Piec 25-30 minut w 190 *C. Wyjąć, ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 10.01.2017 18:22
Bardzo smaczne bułeczki :-)
mirosława4 10.01.2017 08:38
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak