Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane nacinane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 450 3 szklanki
miód 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 20 g
mleko 3/4 szklanki
masło 100 g
jajko 1 szt

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane nacinane

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać i dodać masło, by się w nim rozpuściło.
Krok 1 - Bułeczki maślane nacinane foto
2
Drożdże połączyć z mlekiem.
Krok 2 - Bułeczki maślane nacinane foto
3
Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle mleka, by zaczyn był odpowiednio gęsty. Pozostawić na kilka minut, potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,.
Krok 3 - Bułeczki maślane nacinane foto
4
Następnie podzielić nas równe części ( u mnie 9 szt).
Krok 4 - Bułeczki maślane nacinane foto
5
Uformować bułeczki, ponacinać i pozostawić do napuszenia. Potem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 5 - Bułeczki maślane nacinane foto
6
Piec w temp.180 stopni przez ok. 25 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Bułeczki maślane nacinane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.09.2017 15:02
Domowe najsmaczniejsze :)
Habibi 13.09.2017 14:54
Uwielbiam domowe pieczywo, ale jakoś znacznie łatwiej jest mi zabrać się do zrobienia chleba, niż do bułek ;)
jejkuchnia 13.09.2017 13:59
Boskie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak