Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ziemniak 1 duża sztuka
kasztany jadalne 15 dkg
żurawina suszona 1 garść
bryndza 150 g
oscypek wędzony 70 g
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 1 garść
sól do smaku
pieprz do smaku

Ciasto

ziemniaki 80 dkg
żółtko jajek 1 sztuka
mąka pszenna typ 650 ok. 1 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Dodatkowo

białko do posmarowania
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Kroki postępowania

1
Wszystkie ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i obrać.
Farsz:
Kasztany umyć, osuszyć, naciąć z wypukłej strony na krzyż. Ułożyć je na blasze naciętą stroną do góry. Kasztany piec w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut, następnie je ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Żurawinę posiekać.
Krok 1 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto
2
Jednego dużego ziemniaka rozgnieść i przełożyć do miski.
Krok 2 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto
3
Oscypka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ewentualnie można go zastąpić żółtym wędzonym serem), dodać go razem z bryndzą do ziemniaka. Dodać też jajko, dokładnie rozetrzeć.
Krok 3 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto
4
Do masy dodać pieczone kasztany, żurawinę, posiekaną natkę, trochę pieprzu (użyłam kolorowego) i odrobinę soli (z solą uważać, bo bryndza jest dość słona).
Krok 4 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto
5
Wszystko starannie wymieszać.
Krok 5 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto
6
Ciasto: Pozostałe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać do nich żółtko, olej, trochę soli i pieprzu. Stopniowo dosypując mąkę zagnieść gładkie ciasto.
Krok 6 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto
7
Ciasto podzielić na 9-10 części (można na więcej, wtedy bryndzylki będą mniejsze). Z każdej uformować kulę, następnie mocno ją spłaszczyć. Na środku umieścić sporo farszu, złożyć na pół, skleić brzegi ciasta. Podczas formowania pierożków ręce podsypywać mąką, żeby ciasto się do nich nie kleiło.
Krok 7 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto
8
Bryndzylki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Piec je w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podawać na ciepło np. jako dodatek do barszczu lub z dodatkiem dowolnego sosu jako samodzielne danie.
Krok 8 - Bryndzylki z żurawiną i kasztanami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.07.2016 08:35
ciekawy pomysł
Ada-Gaba 24.07.2016 20:51
ciekawy przepis
Kolorowa 19.07.2016 12:50
Dobrze wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak