Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z ziemniakami i kiełbasą z patelni
Przygotowanie brukselki:
Brukselkę opłukać, osuszyć i usunąć brzydkie, zewnętrzne liście, a końcówki ponacinać na krzyż - wtedy równomiernie się ugotuje. Większe brukselki przeciąć na pół. Wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować ok. 5-7 minut. Przelać na sito, aby obciekła.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie umyć (wyszorować) i ugotować wraz ze skórką w osolonym wrzątku z dodatkiem kminku. Gotować około 10 minut, powinny być lekko twarde. Po ugotowaniu przestudzić i pociąć w grubszą kostkę - najpierw ziemniaka na pół, potem połówki znowu na pół i na koniec sześć części. Idealnie jest kiedy są ziemniaki małe, wtedy wystarczy je przekroić tylko na pół.
Przygotowanie pozostałych składników:
Kiełbasę pociąć w plasterki. Przesmażyć na patelni aż będzie lekko podpieczona. Na koniec dołożyć posiekany czosnek. W razie potrzeby można dodać łyżkę oleju.
Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Na drugiej, już dużej i głębszej patelni. która pomieści całe danie rozgrzać 2-3 łyżki oleju i najpierw przesmażyć cebulę. Wyjąć na talerz, a na patelnię przełożyć brukselkę i delikatnie zrumienić. Ponownie dodać cebulę, tę podsmażoną wcześniej, dodać też kiełbasę i ziemniaki.
Całość przesmażyć razem ok. 3 minut po czym podlać bulionem (jeśli nie mamy to wodą), przykryć i poddusić ok. 5-7 minut, aby wszystkie składniki "doszły".
Przygotowanie sosu:
W tym czasie przygotować sos. Zmieszać śmietanę z musztardą, sokiem z cytryny, papryką ostrą, solą i pieprzem. Wlać do warzyw, wymieszać i już nie gotować tylko całość mocno podgrzać. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Rozłożyć na talerze i posypać pociętym szczypiorem. Podawać gorące od razu po przygotowaniu. Smacznego!