Przepis i sposób przygotowania na: Brioche - maślana bułeczka drożdżowa
Kroki postępowania
Do szklanki wlewny ciepłe mleko .
Dodajemy pokruszone drożdże .
Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru).
Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy , powstaje gładka masa , zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia . Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa).
Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier , mieszamy do połączenia.
Kiedy ciasto nam się zmiksuje , dodajemy margarynę pokrojona w kostkę .
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin
Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki .
Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy , wyrabiamy je lekko.
Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką
9 kulek weszło.
Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką.
Piekłam w 160 stopniach 25 minut.
Ostudziłam na kratce :)