Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 20 g
jaja 5 szt
mleko 35 ml
cukier 40 g
masło 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie zaczynu na Brioche :

Do szklanki wlewny ciepłe mleko .

Dodajemy pokruszone drożdże .

Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru).

Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy , powstaje gładka masa , zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia . Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa).

Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier , mieszamy do połączenia.
Krok 1 - Brioche - maślana bułeczka drożdżowa foto
2
Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).

Kiedy ciasto nam się zmiksuje , dodajemy margarynę pokrojona w kostkę .
Krok 2 - Brioche - maślana bułeczka drożdżowa foto
3
Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie , ale nie przejmujcie się tym takie ma być.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin
Krok 3 - Brioche - maślana bułeczka drożdżowa foto
4
Następny dzień:

Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki .

Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy , wyrabiamy je lekko.
Krok 4 - Brioche - maślana bułeczka drożdżowa foto
5
Ciasto podzieliłam na 9 części .

Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką

9 kulek weszło.

Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką.

Piekłam w 160 stopniach 25 minut.

Ostudziłam na kratce :)
Krok 5 - Brioche - maślana bułeczka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 13.08.2015 14:17
pyszny wypiek!
RenataZ-et 13.08.2015 10:05
uwielbiam takie wypieki
inka2012 12.08.2015 17:22
apetycznie wygląda :)
misia53 12.08.2015 17:17
samym kolorkiem przyciąga aż chce się jeść
Ewa Wojtaszko 12.08.2015 16:12
uwielbiam ciasta drożdżowe :)
Jadwiga/Jaga85 12.08.2015 16:03
Puszysta, złocista z wierchu-super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak