Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
przyprawa uniwersalna 1/2 łyzki
śmietana 30% 1/2 szkl
woda 2 litry
sok z cytryny z 1/2 szt
jajko 2 szt
ziemniaki 1/2 kg
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z jajkiem i ziemniakami

1. Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną i gotuję na małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz sok z cytryny. Gotuję 5 minut. Barszczyk doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

2. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.

3. Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam barszczyk i dodaję jajko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 15.05.2016 20:54
Wiosenna, pyszna zupka!
Klausia 17.10.2015 11:23
dobra zupa
perelka780 17.06.2015 13:02
dziś zrobię:-) już dawno nie jadłam
Aleksandra/Olcia 24.05.2015 12:49
pysznie u Ciebie
Pani Domu 24.05.2015 11:48
wygląda pysznie
gosia56 24.05.2015 10:00
pyszna zupka;)
Wafelek2601 24.05.2015 07:48
Lubię taką botwinkę
Mniam 23.05.2015 23:52
Uwielbiam tą zupę za jej smak i ten piękny różowy kolorek :)
irenka 23.05.2015 21:28
ślicznie wygląda ,musi być przepyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak