Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boloński garnek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona łopatka 250 g
pieczarki 150 g
pomidory krojone bez skórki 400 g
woda 600 ml
makaron pełnoziarnisty rurki 200 g
cebula 0,5 szt
pieprz
sól
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Boloński garnek

Kroki postępowania

1
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Podsmażamy, aż pozbędziemy się powstałej wody.
Krok 1 - Boloński garnek foto
2
Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko razem dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok 10 min.
Dodajemy bazylię, paprykę i doprawiamy do smaku.
Wlewamy wodę i wsypujemy surowy makaron. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem ok 20 min, do miękkości makaronu. Musimy co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliło.
Krok 2 - Boloński garnek foto
3
Gotowe danie możemy posypać stratym żółtym serem oraz drobno posiekaną świeżą bazylią.
Krok 3 - Boloński garnek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 18.11.2012 20:04
kociołek wydaje się bardzo apetyczny ;)w sam raz na listopadowe smaki
BeataJ 14.11.2012 19:45
możesz użyć jakiej chcesz, nadaje się do tego również mielona szynka i inne mięso mielone, a jesli chodzi o olej do smażenia to chyba każdy wie ile się go dodaje, aby usmażyć mięso - ja dodałam ok 1 łyżki bo miałam dość tłuste mięso
SmacznaPyza 14.11.2012 11:22
łopatka wieprzowa, wołowa? ile to jest niewiele oleju do smażenia?
kamyk 13.11.2012 21:47
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak