Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek peklowany z szynkowaru

5.0
(45)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na zalewę:
woda 2 l
sól 0,5 szkl
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4-5
ziele angielskie 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
boczek 900 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek peklowany z szynkowaru

Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Boczek wyjąć z zalewy zwinąć ciasno,włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stef 27.12.2013 23:49
Ekstra boczek.
migotka28 27.12.2013 20:51
ale aopetyczna wędlinka chyba musze zaopatrzyć sie w ten szynkowar
Beata999 27.12.2013 19:54
Bardzo smacznie wygląda.
Megg 27.12.2013 19:44
wygląda bardzo apetycznie
Smaczna_B 27.12.2013 19:39
mam szynkowar , też robię , boczek extra!
adelajda 27.12.2013 19:27
boczek wygląda super ! taki szynkowar coraz bardziej mi się podoba :)
idealme 27.12.2013 19:22
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak