Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z polędwicy wołowej w sosie malinowo-miętowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wołowa 40 dag
maliny świeże 15 dag
brandy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mięta listki
cukinia 1 szt
ryż 5 dag
bulion 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z polędwicy wołowej w sosie malinowo-miętowym

Mięso pokroić na 4 cienkie plastry,(wykorzystać przednią lub tylną część warkocza polędwicy )doprawić solą i pieprzem.
Usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, 2min z każdej strony.
Patelnię po smażeniu zdeglasować, wlać trochę bulionu, brandy wsypać maliny(odłożyć kilka do dekoracji) i listki mięty.
Gotować 3 min, przecedzić, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeżeli nie uda się nam zredukować sosu do pożądanej gęstości, można lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie gotować ryż w bulionie (kostka).
Po 10 min gotowania dołożyć 5centymetrowe wydrążone, słupki cukinii.

Na talerzu ułożyć słupki cukinii z ryżem, bitki i polać sosem malinowo-miętowym. Świeże maliny dodają potrawie smakowitości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 26.10.2013 16:10
Sos malinowo-miętowy w tym towarzystwie zauroczył mnie.
jasiek 26.10.2013 03:04
pięknie podane
kokoszka
kokoszka 25.10.2013 17:48
super kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak