Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w sosie pieprzowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 50dag
mąka 2-3 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
cebula biała 1 duża
marchew 1szt
pietruszka 1szt
olej do smażenia
sól
pieprz
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie pieprzowym

Kroki postępowania

1
Wieprzowinę umyj starannie, oczyść z ewentualnych przerostów oraz tłuszczu, pokrój na kawałki. Każdą porcje opłucz i osusz ręcznikiem kuchennym, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem.
Pokrojone mięso oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem, obtocz w mące. Cebulę i czosnek obierz i poszatkuj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, zrumień. Dodaj cebulę czosnek i starte warzywa. Smaż chwilę razem.
Krok 1 - Bitki w sosie pieprzowym foto
2
Wlej wodę tak, aby mięso było zakryte. Duś bitki na małym ogniu pod przykryciem 40min. 5 minut przed końcem duszenia wrzuć ziarna pieprzu. Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Krok 2 - Bitki w sosie pieprzowym foto
3
Smacznego.
Krok 3 - Bitki w sosie pieprzowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.12.2015 07:47
smaczny pomysł
Michał2 26.11.2013 16:53
smaczne danie
juuusta 26.11.2013 13:44
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak